Skotträdsla

  Vi har flera produkter för att underlätta rädslan hos din hund

  Läs artikeln här under

  Skotträdsla Ljudfobi

  Skotträdsla är en vanlig fobi hos hund. Att vara rädd för ovanliga eller konstiga saker är en skyddsmekanism som gör att djur överlever. En fobi är en överdriven respons på en ofarlig retning (stimuli), t.ex. fyrverkeri. Man bör skilja på att hunden är ljudberörd, där responsen fortfarande kan räknas som mer eller mindre sund genom att den blir lite avvaktande eller drar sig undan och en skotträdd hund som har utvecklat en fobi och får panik, är okontaktbar eller kan skada sig själv. Djurägarens betydelse för hur hunden uppfattar ljud är väldigt stor. Det kan räcka med att man varje gång ett konstigt ljud hörs tittar på hunden och kanske säger några ”tröstande” ord eller klappar lite för att hunden ska börja utveckla en oro. Hundens mentalitet har också stor betydelse för hur lätt den har att bli rädd och ängslig. Har hunden utvecklat en fobi är det lätt att den börja generalisera, dvs. bli rädd för flera ljud av liknande karaktär t.ex. skrammel i kastruller eller att någon stänger en bildörr. Denna fobi kan vara väldigt jobbigt för hunden och göra vardagen otrygg.

  Hundar har olika sätt att reagera på sin skotträdsla. De tre vanligaste är att: 1. Fly: Hunden visar tecken på att vilja springa ifrån situationen. Inomhus kan hunden cirkulera och kan inte finna ro eller den kan kasta sig mot dörren i desperation för att ta sig ut. Det flesta hundar väljer flykt om det skräms av ljud på promenad, även om de hemma väljer att gömma sig eller att bli klängiga. 2. Gömma sig: Hunden väljer då att gömma sig, ofta under eller bakom saker så som sängen eller inne på toaletten, som ofta är en tystare plats. 3. Bli klängig mot sin ägare: Hunden bli överdrivet klängig och vill sitta i knäet och kan inte vara själv en enda sekund.

  Olika sätt att träna bort fobi. Desensitisering/Habituering: Metoden bygger på att man successivt utsätter hunden för det som hunden är rädd för på ett mycket kontrollerat sätt. Man börjar utsätta hunden för mycket svagt ljud från det som den är rädd för och sakta höjer man ljudnivån, så hunden till slut inte alls reagerar ens på höga ljud. Tanken är att ljudet ska vara ett bakgrundsljud som förlorar sin betydelse. Träningen kan man med lätthet göra själv hemma. CD-skivor med inspelade ljud på fyrverkerier finns att köpa. Då kan man i lugn och ro hemma spela skivan på sin CD-spelare och långsamt höja ljudnivån.I början av träningen ska ljudet vara malande, utan tysta pauser. Hunden får gärna ha tillgång till goda ben under träningen, men man ska inte lägga någon fokus på den, och vi som ägare ska vara neutrala. Nästa steg i träningen är att det kommer tysta perioder i ljuduppspelningen. Hundar är ofta rädda för fyrverkerier, skott och åska, eftersom det bara pågår under korta perioder och mycket sällan. Riktiga fyrverkerier hör hunden oftast bara en gång om året och har då inte en chans att vänja sig vid ljudet.Har man en flyende hund behöver man gå in och styra upp situationen under den här träningen. Vissa mycket rädda hundar börjar fly även om ljudet spelas på lägsta volym. Det bästa är om man med hjälp av lydnad kan be hunden att utföra ett specifikt beteende; gärna ligga still i sin mysiga bädd. Då tar vi bort valmöjligheten för hunden och hunden måste lägga fokus på att lyssna på oss. Om det är nödvändigt får man sätta på ett koppel på hunden så att man lugnt men bestämt kan få den att ligga kvar i sin bädd. Självklart måste hunden kunna detta beteende först innan man kräver det i en situation då hunden kan känna oro. Se till att hunden är ordentligt motionerad innan man börjar träningen varje dag.

  Har man en hund som blir klängig ska man inte belöna det. Be hunden lägga sig bredvid eller i sin korg, men tillåt inte hunden att sitta darrandes i knäet och klappa den inte.Har man en hund som vill gömma sig får den göra det, men se till att hunden inte drar iväg till ett rum så den inte hör ljudet från cd-spelaren. Man kan stänga av rummet med kompostgaller eller liknande så hunden ändå hör ljudet.Högsta prioritet är att få hunden trygg hemma. För att sedan få hunden helt trygg med ljud behöver man träna detta i alla sorters situationer och på olika platser. Hundar är situationsbundna och för att få dem att generalisera att ljudet är ofarligt överallt måste det tränas överallt. Man kan ta med CD-skivan när man ska gå hem till vänner, spela den i bilen mm. Denna CD-skiva kan med fördel spelas dygnet runt hemma. Det blir ett nytt bakgrundsljud som spelas medan ni städar, äter, tittar på tv och sover. Träningen måste göras dagligen, ett uppehåll på ett par dagar under själva desensitiseringen gör att man är tillbaka på ruta ett igen och ni kommer ingenstans. När hunden har vant sig och inte är rädd längre så är det bra att påminna hunden om CD-skivan varje december, att vi nu är i den perioden på året då det finns fyrverkerier. Vi vill inte att första gången hunden hör fyrverkeri på länge blir på en promenad.Försöker hunden fly om den överraskas av ett skrämmande ljud ute på promenad är det viktigt att man själv inte jäktar hem med sin rädda hund. Då visar vi hunden att även vi är rädda. Det är även viktigt att inte tillåta hunden att slita och dra i kopplet, då hunden blir ännu mer rädd av att streta och få ägna sig åt sin rädsla. Här behöver man gå in och med hjälp av tidigare inlärd lydnad be hunden att gå lugnt och fint vid sidan med slakt hängande koppel. Detta beteende måste läras in innan man kräver det av hunden då den känner oro. Om man har en hund som kan kasta sig i kopplet och försöka fly är det lämpligt att se till att man har ett koppel eller sele på hunden som hunden inte kan ta sig ur.

   Counter conditioning: betyder att man ändrar hundens olust inför ett stimuli (t.ex. fyrverkerier) till ett önskat beteende eller känsla via träning där man får hunden att associera stimuli till något trevligt; ofta mat eller lek. Man börjar träningen med att utsätta hunden för det ljudet den är rädd för på svag volym och sedan höja sakta. Den här träningen är lite svårare då det är lättare att det kan gå fel beroende på hur man gör detta. Har hunden en svår fobi så är den ofta inte mottaglig för denna typ av träning. Hunden vill kanske inte ta emot belöningen och man börjar truga. Man kan görde det mycket värre genom att vi själva reagerar vid varje ljud när vi försöker belöna hunden. Om du vill använda denna metod bör du ta hjälp av en duktig instruktör.

   

  Vad kan vi göra för att underlätta. Under december: se till att hunden får ordentligt med motion: det är lätt att börja dra ner på motionen under den mörka tråkiga perioden. Även rädsla för att kvällstid stöta på för tidiga fyrverkerier kan göra att man motionerar sin hund mindre. Träna gärna hunden med något t.ex. spår eller andra lugnande aktiviteter så hunden bli trött mentalt. Träna hunden att acceptera att vara i ett rum med hög musiknivå, så att den vänjer sig vid hur den kommer ha det under nyårsafton. Börja med de naturliga hjälpmedel som Adaptil och Zylkene någon vecka före nyår. Prata gärna med grannar om man bor på landet så man kan veta när de närmaste grannarna tänker skjuta sina fyrverkerier. Man kan även lära hunden att ha bomull i öronen som hörselskydd.Under nyårsafton: Lämna aldrig hunden ensam- inte ens för en minut! Har man möjlighet så res från städer där det är mycket fyrverkerier. Motionera hunden rejält under dagen för när mörkret kommer så ska hunden inte tas ut mer. Se till att ha en hög ljudnivå i hemmet: tv; musik och glada vänner. Försök att ljudisolera fönster för att slippa det värsta ljudet och för att få bort ljuseffekterna.

  Olika naturliga hjälpmedel:Zylkène: Ett naturligt kosttillskott. Zylkène har en rogivande och avslappnande effekt och kan hjälpa hundar och katter att hantera obehagliga situationer eller traumatiska händelser de utsatts för. Det är det natruliga bioaktiva ämnet alfa-casozeptin som framställs ur komjölk som ger den lugnande effekten på djur. Mer info under http://www.vetoquinol-scandinavia.com/fileadmin/common/Document_Typo3/Zy...

   Adpatil: ADAPTIL produkterna innehåller ett feromon som är en syntetisk motsvarighet till det ”appeasing feromon” tiken avger från juverområdet efter valpning. Detta feromon (Dog Appeasing Pheromone, DAP) har betydelse för valparnas bindning till tiken och för utvecklingen av valparnas känslomässiga stabilitet. Med DAP knyter valpen starka emotionella band till tiken. Valpen håller sig i hennes närhet och känner trygghet. Denna tidiga grundtrygghet gör att valpen vågar ge sig ut och upptäcka och undersöka sin omgivning. Genom att efterlikna tikens feromoner skapar ADAPTIL produkterna en känsla av naturlig trygghet för såväl valpen som den vuxna hunden. ADAPTIL produkterna kan användas i förebyggande syfte eller i kombination med träning vid redan uppkomna beteendeproblem. (texten är tagen från http://www.adaptil.com/se

  4 Thundershirt: Det är ett tight ’’täcke’’ som pga sitt mjuka konstanta tryck ger en lugnande effekt på de flesta hundar när de är oroliga, rädda eller överstimulerade. (Thundershirt.se)Tillfällig hjälp med ångestdämpande mediciner: Ångestdämpande mediciner har en lugnande, vissa även en kramplösande och inte hunden att sluta vara rädd om den utsätts för ljudet vid andra tillfällen. Som alla läkemedel kan även denna medicin ge biverkningar. Trötthet och vinglighet är vanligt, men allvarligare biverkningar med andningspåverkan eller leverskador kan förekomma. För att kunna få denna medicin krävs en veterinärundersökning inför varje tillfälle när den skall användas och hunden bör vara fullt frisk för att det skall komma på frågan.