Titthålskastration tik

    Titthålskastration tik

    OBS! Pga sjukskrivning erbjuder vi ej titthålskastration för tillfället.

    Tikar slipper livmoderrelaterade sjukdomar som livmoderinflammation om de kastreras. Även risken för juvertumörer sjunker drastiskt om tiken kastreras före andra löpet. Hanhundar slipper testikelrelaterade sjukdomar som exempelvis prostataproblem. Prostataproblem, livmoderinflammation och juvertumörer är alla vanliga sjukdomar. Vissa försäkringsbolag reducerar premien för kastrerade hundar.

    Efter kastrering slutar tikarna löpa och hanhundar blir ofta lugnare därmed inte sagt att de blir tråkiga. Oftast är det översexualitet, rymningar, urinmarkeringar och andra oönskade beteenden som försvinner.

    Det finns inga belägg för att kastrerade hanhundar skulle jaga sämre. Kanske kan man till och med säga att de jagar bättre om de inte jagar löptikar samtidigt.

    Vi får ofta frågan från hanhundsägare om beteendet påverkas av kastrering. Är man osäker på om man vill kastrera sin hanhund kan man prova en kemisk kastration, man ger helt enkelt ett läkemedel som tar bort testosteronproduktionen. Då vet du hur just din hund kommer att påverkas! Läkemedlet går sedan ur kroppen på 6-12 månader. Generellt kan man dock säga att ju senare i livet en hanhund kastreras, ju mer hanhundsbeteende kommer det sannolikt behålla p.ga. inlärning.

    Så här går det till

    Du lämnar in din hund på morgonen och fyller i ett formulär som ingår i bedömning inför narkosen. Hos hanhunden opereras testiklarna bort och hos tiken tar man bort äggstockar hos alla och även livmoder på de som kastreras traditionellt. De går hem samma dag.

    De sys oftast med stygn som försvinner av sig självt och vid hemgång får du en genomgång vad du ska tänka på, både muntligt och skriftligt. Det är viktigt att hunden inte slickar på såren, för detta används en krage. Du får ett recept på smärtstillande.

    Hundar bör ha fyllt minst 6 månader innan kastrering.

    Kastrering av tikar via titthålsoperation

    Vi gör även kastrering av tikar via titthålsteknik. Fördelen med detta är att operationssåren blir så mycket mindre, därmed även smärtupplevelsen för tiken!

    Istället för att göra ett långt snitt där man tar ut både äggstockar och livmoder, gör man tre korta snitt där man för in smala rör med videokamera, lampa och instrument. Då ser veterinären bukorganen på en TV-monitor och kan göra ingreppet. Tekniken och de små snitten innebär också att man bara tar ut äggstockarna, till skillnad från en vanlig kastrering där man även tar ut livmodern.

    Vad blir skillnaden för dig och din tik mellan traditionell och titthålskastrering?

    Fördelen med titthålskastration är att man slipper ett långt operationssår vilket leder till mindre smärta och snabbar återhämtning efter operation.

    Om tiken är gammal eller redan har förändringar i livmodern bör man avlägsna även denna. Ibland börjar vi med titthål för att sedan göra ett gammeldags operationssnitt om man ser att livmodern är förändrad.

    Vill du göra en titthålskastrering säg till när du bokar eftersom det bara görs av vissa veterinärer. Din tik får inte ha några sjukliga förändringar i livmodern (exempelvis livmoderinflammation), de bör vara under 5 år och väga mer än 7 kg.

    Risken för biverkningar efter kastration är densamma oavsett om man väljer att göra en traditionell eller laparoskopisk kastration. Titthålskastration är något dyrare än traditionell kastration, eftersom det kräver mer utrustning och vidareutbildade veterinärer.