Vid livets slut

    Att fatta beslut om avlivning är alltid jobbigt, även om man varit med om det tidigare. Vi som jobbar här har stor förståelse för det och stor vana vid att träffa djurägare i sorg. Vi gör vårt bästa för att den sista stunden ska bli så lugn och fin som möjligt och vi är angelägna om att tillgodose de önskemål Ni som djurägare har.

    Fråga oss gärna om ni har frågor eller önskemål och säg gärna till om något inte är som ni har förväntat er.Om ert djur är livförsäkrat och ni behöver ett livintyg är det viktigt att ni säger till om det innan eftersom det krävs en noggrann undersökning av veterinären innan avlivningen för att skriva ett sådant.

    Kontrollera gärna med ert försäkringsbolag innan vad som krävs. Unga djur kan ibland behöva obduceras för att livförsäkringen ska betalas ut.

    Avlivningen sker genom att djuret får en överdos av sömnmedel som gör att hjärtat stannar och andningen upphör. Detta är inte smärtsamt eller ångestframkallande utan djuret somnar lugnt in. Vanligtvis ger vi en lugnande spruta först och ni får sitta tillsammans med ert djur tills han eller hon har blivit riktigt avslappnad, därefter lägger vi en nål i ett blodkärl och injicerar sömnmedlet. Ibland kan det vara skonsammare för djuret att spruta sömnmedlet direkt in i djurets buk istället för i ett blodkärl- detta bedöms från fall till fall för att det ska gå så lugnt som möjligt för er och ert djur. Veterinären lyssnar med stetoskop att hjärtverksamheten har avstannat och kontrollerar att pupillen har vidgats för att fastställa att djuret har avlidit.

    Ni får gärna stanna en stund med djuret om ni så önskar och om ni inte vill ta med kroppen själva så ombesörjer vi kremering i samarbete med Husdjursbegravning i Norrland. Kremering kan ske endera tillsammans med andra djur och askan grävs då ner på en omarkerad plats eller enskilt och då bevaras askan i en urna som ni kan hämta hos oss ungefär en vecka senare.